Melissas förlossningsberättelse del 2

Jag tänkte att jag skulle vara gravid för evigt...

Henrik ringde in till förlossningen, runt 22 tiden för att säga detta och att “nånting måste vi ju göra”, och de tyckte dem också så vi fick komma in. Med facit i hand hade jag feber. På vägen in så blev värkarna starkare och även tätare. När vi kom in så var jag dock bara 2 cm öppen och hade ganska täta, jämna värkar. Det beslutades att vi skulle få sova där och få sovdos igen… Jag tog medicinen men värkarna blev bara kraftigare och kraftigare. Vi tryckte på klockan och vi fick komma in i förlossningsrummet “här ska det födas barn” sa barnmorskan. Hon tog hål på hinnan så att vattnet skulle gå 01.00 den 31 Juli. Sedan började dock värkarna minska. (Pga sovdosen jag tagit). Så då fick jag värkstimulerande dropp. Det fungerade bra, de blev tätare och tätare. Jag använde lustgas genom värkarna och det tycker jag också fungerade bra. Det kändes som att tiden gick snabbt och att värkarna gick att hantera betydligt bättre med lustgasen. 

Mellan värkarna gav H mig alltid ett glas (med sugrör) med saft i. Jag blev så sjukt torr i munnen av lustgasen. Jag kommer ihåg att det kändes skönt att allt gick som på räls. haha Att vi fick in en slags rutin mitt i det hela. Han satt vid min vänstra sida hela tiden på en pall utan ryggstöd. Han hade så ont i ryggen men vågade ju inte klaga. haha  ;) Det var ju inte så att lustgasen tog bort värkarna (men det hade jag inte trott heller), och jag tycker aldrig jag blev speciellt "full", men Henke kan tycka jag var det vissa stunder. haha Men det var skönt att ha den och som sagt så blev det som en slags rutin. :)

När dom skulle sätta fast elektroden på hennes huvud för att kunna mäta hjärtslagen så fick dom inte fast den för hon rörde sig så mycket. Envis redan då. ;) Då kom en läkare som till slut fick fast den. Och jag kommer ihåg att det gjore betydligt ondare än allt annat jag hade känt tills dess. Alltså just när dem skulle sätta fast den där jäkla elektroden.

De tog tempen på mig och det visade sig som sagt att jag hade feber.

Efter ett tag så bad Henke att jag skulle få epiduralbedövning. Vi hade inte skrivit något förlossningsbrev utan Henrik och jag hade pratat om hur vi ville ha det och han fick föra min talan. Vi fick vänta ett bra tag på läkaren som skulle göra det, då det hänt en olycka som han behövdes på i första hand. Men till slut fick jag den och den träffade rätt på en gång och hjälpte något enormt! Ångrar inte att jag tog den. Hade nog aldrig orkat (eller det är klart man orkar om man inte har något val), men efter så många timmar så var kroppen rätt slut. Och jag tänkte aldrig någonsin att jag inte skulle ta den. Har alltid tänkt att jag ska ta emot all hjälp jag kan få, att jag inte ska ha mer ont än vad jag faktiskt behöver. Jag tycker den fungerade jättebra! Men jag fick ganska tätt efter krystvärkar så jag hann aldrig ha det "sådär icke ont" som jag har hört en del kan ha. Vissa som kan sova då till och med! :P

Barnmorskan bad först Henke känna efter på bebisens huvud. Men Henke sa bestämt Nej. Sedan frågade hon mig och jag sa också att jag inte ville det. Men hon sa bara "Jo känn här nu" och så tog hon tag i min hand. haha Hon tyckte det var så fantastiskt att hon hade så mycket hår. Vad jag tyckte? Det kändes rätt skumt att känna bebisen hår där och då... haha Men det hon var ute efter fungerade. Jag fick lite extra energi!

När jag väl förstod att jag hade krystvärkar så gick det snabbt. Jag trodde jag höll på att skita på mig. ;) Krystvärkarna var inte lika jobbiga som jag tänkt mig. Det var ju bara skönt att få ta i allt vad jag kunde. BM sa att max 3 krystvärkar till vid ett tillfälle och bebisen är ute. Men det behövdes bara en till. Hon sa det nog mest för att jag skulle känna att det var nära så jag kunde få mer kraft att trycka ännu mer. Tio minuter krystvärkar och sedan kändes det liksom "plopp" och så var lilla Melissa på 3540 gr och 50 cm lång ute i världen och lyckan var total! <3

Henke vågade inte klippa navelsträngen men jag cool som jag är sa "Får jag saxen så kan jag klippa". haha Så nu vågar Henke klippa om vi får lyckan och äran att få bli föräldrar en gång till... ;) BM sa även halv på skämt "Jaha, blir det nå fler barn" Jag bara: "jajemän, 2 till". haha Hon sa att de flesta brukar säga nej direkt efter. :P

Hon var så härlig vår BM men väldigt speciell. Man måste nog ta henne på rätt sätt. Jag ojjade mig ju aldrig direkt eller beklagade mig. Utan jag tror det var då de hade problem med elektroden som jag typ "stönade" nåt ontliknande ljud, för det gjorde ju ont. Hon bara "nä, det DÄR gör INTE ont". Men egentligen vet vi hon menade på ett peppande sätt, att hon försökte lugna på sitt konstiga sätt. Men hade det varit fel person så hade man ju kunnat bett henne dra åt skogen. haha 

En så häftig upplevelse och ingenting jag är rädd för att göra om. Det var ju så sjukt häfigt! Kan förstå att folk skaffar 12 barn! ;) (Även om vi inte nu tänker skaffa så många) ;)

Haha Hade ingen tid eller tanke på hur håret såg ut iaf! ;)
 
Vi blev komplett som familj och kände/känner oss lyckligast i världen. <3 Den där känslan när vi fick upp henne på bröstet efter så många timmars aktivt (tror det blev ca 34-38 h) värkarbete var obeskrivlig.  Jag minns att vi tittade på varandra och jag minns hur lycklig jag blev av bara blicken som jag såg Henke gav vår nyfödda älskade lilla barn. Och tårarna jag såg skymta i hans ögon. Lyckan var total och jag minns att jag kände mig så glädjefull och rörd. Detta är ju det finaste vi varit med om! <3
 

Vi fick en rätt tuff start på det hela. Men lite mer om det kommer i del 3! (Vet inte om det hör hemma här men jag har skrivit på det sidan efteråt i min egen berättelse så jag gör nog så här också). Har även lite roliga minnen från den första tiden på bb/56:an som finns nedskrivet på en annan sida i min egen berättelse. Men det kommer i del 3. Så håll till godo!

 

 


Melissa då och nu <3

Herremin så liten hon var! Lilla älskade barn! Du är det vackraste, bästa och allra älskade vi har. <3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Älskade, älskade lilla Melissa. Det är så sjukt vad tiden gått snabbt. Och morsan är ju så seg på att lägga upp detta inlägg så när detta kommer upp är du ju snart 2 (!!!), iaf i denna takt som tiden går... 
 
Vi önskar dig allt gott i ditt liv. Modet att stå upp för dig själv och vad du själv tycker. Vi vill lära dig allt gott vi kan. Lära dig att vara tacksam, att vara snäll mot andra och dig själv. Att du själv är den viktigaste i ditt liv, att du ska älska dig själv och vara ärlig. Att du är det viktigaste vi har och att vi älskar dig oavsett vad som än händer. Du ska alltid kunna vända dig till din mamma eller pappa för att få råd och stöd. Med oss ska du kunna prata om allt. Vi kommer alltid finnas vid din sida. Det är inte lätt att uppfostra barn. Att ha barn är ett livs projekt och det bästa vi vet. 
 
Tänk att vi får vakna varje morgon och ha dig i våra liv. Du, lilla och fantastiska människa. Du sprider så mycket kärlek och glädje omkring dig.  
 
Du har mång av dina föräldrars vänner i din närhet som du älskar jättemycket. Och som du älskar att leka med. Och det blir vi så glada över att se. Dels glädjen och kärleken som du ger dem, men även att se hur de lyser upp när de är med dig. <3
 
Du är fruktansvärt envis och det är mycket "kan själv" i dig.
 
I skrivande stund är du 18.5 månad ung. Du har storlek 80 på kläder och är 81 cm lång och väger ganska precis 10 kg. 
 
Du lär dig mer och mer för varje dag. Mer och mer ord poppar ut ur din mun och det är lika fascinerande varje gång. 
 
Jag tänkte skriva lite hur mycket du växt genom ditt liv hittils. Kan vara kul att ha allt samlat på ett och samma ställe. :) 
 
 
Du föjde medelkurvorna rätt länge. Fram till att du blev mer rörlig och det blev full fart i dig. ;) (På viktfronten) Du har alltid gillat mat, men inte direkt någon "storätare" men inte heller någon vi måste tvinga i mat i. :) Du växer som du ska och i längden har du pikat uppåt många gånger, men nu "stabiliserat" längden lite. Huvudomfånget syns ju inte här, men du föddes med litet huvud och kurvan där följer också din egen kurva. :) 
 
Annars då? Du älskar att bygga med duplo och du älskar att busa. Speciellt med pappan din. Oj vad du lyser upp när du är med honom. Och ibland är ni så inne i era lekar att pappa inte hör vad din mamma säger. ;) Du har numera (Runt 18 månaders), börjat intressera dig allt mer för böcker. Och speciellt sångböcker. Du älskar att sjunga och vill gärna vi ska sjunga också. Sedan du var runt 14 månader har du sjungit "lilla snii akta dig, akta dig, akta dig". :) Du tycker även det är kul att teckna lite tecken och göra rörelser till låtarna. Som Imse vimse spindel. :)
 
Du älskar att bada, men absolut inte att få vatten på huvudet. Huvvaligen vad hemskt du tycker det är. Du är läskigt lik din mor på den tjuriga sidan och just det här med vatten i ansiktet. haha
 
Du älskar att vistas utomhus. Nu i vinter så börjar du gråta när vi måste BÄRA in dig då du inte vill gå in självmant. hehe Sötnosen vår! Du älskar att skotta snö och brister ut i gråt om mamma eller pappa säger att hen ska gå ut (första gången jag skriver hen) hehe, för att skotta snö och du inte får följa med. :P Åka bob och pulka, samt sparklåda älskar du också. Allt som man gör ute kan jag sammanfatta med att du älskar. 
 
Motorisk sett utvecklas du med stormsteg och har alltid varit snabb med det motoriska. Vi tänker att du lär vara segare på språket därför. För du har ju faktiskt en klok, snart färdigutbildad förskolare till "tant". ;) Nämligen Tant Anna som är så klok och kan så mycket. Hon har bland annat lärt mig att barn (eller hjärnan kanske) kan inte utveckla både språket och motoriken samtidigt. (Visst var det så så jag inte ljuger)?? ;) Sedan kan det väl förstås lyckas falla sig så in så ändå? Eller? 
 
Nåja, nu spårade jag iväg... Vad har jag glömt att skriva?  tOm drygt två veckor ska vi fara på din tredje flygtur i luften. Det ska bli spännande vad du tycker om det! Vi ska ju nämligen och hälsa på din ena älskade faster i Stockholm. Så underbart det ska bli. 
 
Nä, det är nog dags att runda av här. Jag tror jag kan skriva hur mycket som helst. Det blev ett rätt spretigt inlägg men jag hoppas att mina läsare gillar det. Om inte annat är det kul för mig att ha kvar iaf! Tänk vilken tur att nätet finns. Tänk så bra att ha kvar för en slarvermaja som mig! :)
 
 

Underbar utedag!

Ligger i sängen nu och ska sova. Har jobbat ikväll.  Har haft en fantastisk utedag idag. Först bjöd Melissa på sovmorgon till åtta. Sedan åt vi frukost och klädde på oss för utelek. Vi började med snöskottning varvat med att åka sparklåda. Sedan blev det snögubbebygge. Som ni kan se på bilden. På den ena bilden ger hon snögubben en kram. Himla sötnos! Efter lunch kom Henrik hem då han passade på lite spontant att ta FP. Perfekt. Efter Melissas tupplur och 10 minuters mys i soffan så var hon redo för utflykt. Vi skulle nämligen testa att åka en liiiten sväng med skoterpulkan. Nu åkte vi inte länge men som hon njöt! Å jag med då det var såå mysigt att ha henne i knät. Dock var jag livrädd att gå genom isen. Men det är en annan historia det!Dags att försöka sova nu. Hoppas ni alla haft en fin kärlekens dag och att ni även kommer ihåg att ge vänner och er familj kärlek idag och andra dagar!

Supermysigt och kaosinslag!

Igår hade jag en supermysig dag. Slutade redan klockan 12. :) Väl hemma och efter jag hämtat lillan på förskolan så städade vi lite tillsammans. Lekte och myste på lite. Lagade middag och jag började förbereda för pysselkvällen som komma skulle. Men då kom Henke på den briljanta idén att "Varför far ni inte till nodo nån kväll istället". Och jag slängde iväg ett sms till Anna (Sara var sjuk), som genast hakade på denna briljanta idé. Några minuter senare så kom hon förbi här och så traskade vi in till stan. (Så skönt att hon också bor så nära, nu är vi alla samlade här) :D Vi fikade och satt länge och surrade om allt och ingenting. Så otroligt mysigt. Mer av det tack! Jag kände hur energin fylldes på. När vi väl gick hemåt bestämde vi för att gå en omväg då det ändå var så skön luft ute. Himla, himla mysigt med en himla, himla fin vän! Du är mig så kär! <3 
 
Till något mindre kul så är jag så förbannad på mig själv för jag inte styr upp detta kaos i gästrummet. Gjorde ett tappert försök förra veckan men  nu är jag tillbaka på ruta noll igen... :( Likadant med bilderna jag säger jag ska få koll på. Det har jag fortfarande inte! Gah! 
 
Men nu är det ju ingen större idé då det snart är läggdags. (Har dessutom varit ledig hela dagen)  Nåja!
 
Imorrn ska jag och en till från min grupp tillsammans med två från den andra gruppen vara på kontoret hela dagen för att planera hur vi ska få ihop vårdtagarnas schema då vi delas. Kul med lite omväxling, att få göra lite kontorsarbete också. Jag skulle ju helst vilja kombinera mitt vanliga jobb, med just lite kontorsinslag... Så detta passar mig perfekt! Har ju även tagit på mig att vara schemaansvarig i min nya grupp, så det känns kanon! 
 
 

Melissas förlossningsberättelse del 1

Efter middagen den 28:e Juli började känna något i magen som jag tänkte kanske kunde vara lite svaga värkar men jag tänkte inte mer på det. Vi var i stugan och vi plockade hjortron under dagen och körde fyrhjuling och fiskade även. Mycket på gång alltså. När vi satt ute vid eldstaden vid middagen och efter middagen så kände jag något pyttelite som jag tänkte kunde ev vara något tecken... Det komiska var att dagen innan så var vi i Henke & Lollos stuga och vi var ute på sjön och fiskade. LÄNGE! Jag var så rastlös och karlarna ville inte hem. Till slut sa jag "snart ljuger jag å säger jag har fått värkar". haha Tänk om jag ens kunnat ana att det skulle starta redan dagen efteråt. :)

                      Detta var den 26:e juli... Här anade jag ingenting vad som väntade. :) 
 
 
Fyrhjulingsutflykt den 28:e några timmar innan det satte igång.
 
Henke vid eldstaden <3
 
 Ute på sjön!
 
På kvällen satt vi i soffan och mös och kollade på tv tillsammans med blivande mormor och morfar. Vi gick och lade oss vid tio, elva tiden och jag somnade men vaknade halv två av att jag hade värkar ganska jämnt. Men jag visste inte säkert om det var värkar jag kände eller ej. Jag gick ut och pinkade några gånger och var lite dålig i magen men jag kunde inte somna om.

Jag låg och vände och vred på mig till halv fyra då jag väckte Henrik och sa att jag trodde jag hade värkar och det var ändå fyra, fem minuter mellan dem bara. Så vi bestämde oss för att i alla fall köra hemåt och att ringa Sunderbyn och kolla läget efter vägen. Vi väckte blivande mormorn för att säga att vi åkte hemåt. Efter vägen klockade vi värkarna och ringde in till Sunderbyn som tyckte vi kunde komma in för att kolla läget. Väl där så kollade dem hur öppen jag var och jag var bara öppen en cm och runt 3-4 min mellan värkarna. Men hon tyckte inte de var så kraftiga så vi fick med oss hem en insomningstablett, bricanyl tablett och panodil så jag skulle få sova. Och det funkade. Jag sov några timmar och när jag vaknade hade jag inga värkar.

 

Då var det alltså söndag den 29:e Juli. Då passade vi på att städa lite grann, och jag tvättade lite tvätt. (!!) Sedan såg vi film och myste tillsammans och köpte hem pizza som vi åt. Vid fyra tiden började jag känna av värkarna igen men det var ganska långt mellan dem. Vi gick och lade oss och jag somnade och sov ganska bra fram till runt fyra tiden på morgonen.

           Haha Galen mellan värkarna hemma! Kolla påsarna under ögonen!! haha Den bilden bjuder jag på! ;)

Nu var det alltså måndag, tidig morgon den 30:e Juli. Då kunde jag inte sova mer och vi gick upp och tänkte åka in till förlossningen igen. Då var klockan runt 04:00. Men då satte vi oss i soffan och klockade värkarna och då började de klinga av lite. Så till slut gick vi och lade oss igen och jag somnade om efter många om och men...

 

När jag vaknade var det runt tio-femton minuter eller något mer mellan värkarna. Men det kändes ganska lugnt i magen. Jag tyckte bebisen rörde sig mindre. Jag började bli lite orolig så jag ringde till förlossningen bara för att jag tänkte att “tänk om vattnet gick imorse där på toan då jag skulle pinka och jag tyckte det kom så mycket”. Men på förlossningen trodde dem inte fallet var så. Och så var det inte heller med facit i hand. Henke ringde även till cederkliniken för att få prata med barnmorskan om hon kanske kunde kolla hur öppen jag var. Men hon var upptagen och hon som han fick prata med sa “kan hon ringa upp imorgon”, Henke bara “eh nääe, alltså vi tror att kanske vattnet gått å tjejen har värkar så hon måste ringa upp så fort som möjligt”. Men detta telefonsamtal dröjde. Men vi var även på stan för att fördriva tiden, på classes och datorfixarna, och åkte förbi Peppe för Henke skulle hjälpa honom med lite datagrejer. Sedan skulle Peppe köpa en ipad i Luleå på Elgiganten så vi åkte i vår bil dit med honom. Ni kan ju tänka er blickarna på Elgiganten då jag fick stanna till och luta mig lite mot Henke och andas genom värkarna. Haha I efterhand så fattar jag inte hur jag orkade. Men jag ville bara få tiden att gå och tyckte vi lika gärna kunde slå följe med Peppe. ;) På något sätt så var det skönt att ha något att göra, för tiden gick snabbare. 

 

På hemvägen började det bli tätare mellan värkarna igen. Vi stannade utanför “Sunes” efter att ha släppt av Peppe för att Henke skulle köpa sig ett “litet lyx”. Och i bilen då vi släppte av Peppe så ringde barnmorskan. Hon lugnade mig något och sa att även om det är 15 minuter mellan värkarna så kan man åka in till förlossningen. De är ju där för vår skull. Man ska inte känna sig som att man åker dit i onödan (om det nu blir så) tyckte hon. Vi åkte hem och åt. Henke sin hamburgare och jag kyckling, ris och currysås. Sedan tog jag mig ett bad, men jag tyckte inte det hjälpte. Något lättare att slappna av men värkarna gjorde ju lika ont. De började bli nästan dubbelt så starka som de andra värkarna jag hade. Efter badet tänkte vi se film men jag hade så ont så det gick inte. Jag försökte lägga mig och sova men det gick inte heller och värkarna gjorde ondare och ondare. Till slut började jag gråta av både smärta och frustration. Skulle aldrig bebis komma?  


Sjukelisjuk

Bilden är från tiden när hon hade magsjuka. Åh vad jag tycker synd om henne när hon inte är riktigt kry. <3 
 
Ja, då var Melissa sjuk igen. Igår ringde de från förskolan 20 min innan jag skulle hämta henne. 38.6 i feber. Sen på kvällen och under natten fick hon slemhosta. Idag under dagen fick hon även snuva. Huvva, det är så synd om henne. Hon har mest sovit idag, eller bara suttit hos oss och myst. Lillvännen. <3 Idag vabbade jag på fm och Henke på em. Skönt att kunna dela på det. :) Imorgon vabbar jag och fredag kommer H att vabba. Så imorgon blir även det en hemma-mys dag.
 
Kan även säga att jag fått tillbaka min mobil igen. :D Underbart! Har inte tänkt tappa den i garagegolvet mer. Ska inte ens ta med den dit... Never ever. ;) 
 
Nu ska jag krypa ner under täcket och försöka installera alla appar och sådant som jag behöver i mobilen. 
 
Puss å hej leverpastej!