Tankar från återkontrollen

I fredags var jag på återkontroll. (Herrejisses vad tiden går snabbt). Allt var bra och vi pratade ganska mycket om graviditeten, eller mest om förlossningen och tiden efter det. Det var trevligt att träffas så här efteråt. Men hon tyckte det var synd att lillan var hemma med pappa, hon hade velat se henne. Så jag fick lova att knacka på hennes dörr nästa gång vi är och mäter/väger Melissa. Känns fint att hon bryr sig. :)

Sedan hade hon mycket att säga som jag tycker låter klokt. Allt kanske inte är så enkelt, men tål att tänkas på och jag tänker försöka eftersträva vissa grejer. Hon förespråkar verkligen för detta med parrelationer och vill förhindra separationer. Många föräldrar skiljer sig ju under barnets första två år (tror jag det var). Hon tycker det är viktigt att våga lämna ifrån sig barnet (tillexempel till mormor/morfar/farmor/farfar) just för att komma iväg bara de två föräldrarna och bara få vara själva. Just för att vårda sin relation. För det behövs. Fast man tycker man har det så bra och att det "inte gör något" att aldrig komma iväg själva bara de två. Behöver ju inte vara något jättespeciellt, gå på bio, ut och äta, ta en shoppingrunda, hitta på något skol helt enkelt...Och så är det viktigt för barnet att få sin relation med mor och farföräldrarna starkare. Jag & mamma pratade också lite kring detta och hon sa att hennes erfarenhet (av att hon jobbar på förskola) är att man märker ganska snabbt vilka som haft svårt att lämna sina barn, som inte varit ifrån barnet många timmar... De barnen drabbas ofta av separationsångest och det blir jobbigt för barnet att vara på dagis... De inskolningarna är ofta väldigt jobbiga för både mamma och barnet. Så ja, detta är nog viktigt att tänka på. :) Fast jag litar helt på Melissas mormor och farmor. Jag tycker det är viktigt att de får umgås själva med henne också. Fastän det kan kännas i mammahjärtat förstås. :)  Fast jag vet ju också att det handlar om MIG, inte om DEM.  Men Melissa mår inte dåligt att att få egentid med mormor eller farmor. Så jag och barnmorskan är inne på samma spår, det kändes bara viktigt att få bli lite påmind om det. Men det är lättare sagt än gjort! För det känns ju som mamma, tycker jag, oerhört svårt att lämna bort sitt barn, både emotionellt och även för att det finns så många som snackar och har åsikter om det. (Som att det är fel). Men jag tycker också det är viktigt att säga att alla gör ju som de tycker känns bäst. Jag bryr mig inte om det är någon tycker att detta inte alls är viktigt, den personen gör antagligen det den känner känns bäst. :)

Hon förespråkade också att jag som mamma ska komma iväg och hitta på något själv. För det blir lätt så att man vill och tycker att pappan kan komma iväg och roa sig och göra något på egen hand, och så är det ju enklast och tryggast för mamman att vara hemma med barnet... Typ något sådant sa hon... Att mamman får 1/10 av den tårtan, medan pappan får resten. Just den biten kommer jag nog ha lättast med. För jag har inga problem att "lämna" Melissa med Henrik. Jag litar helt på honom och tycker att han ska få mycket egen tid med henne också då jag är så mycket i det stora hela med henne. (Vilket jag förstås inte har något emot, men ja ni fattar nog). Även om det inte (alltid) handlar om att man inte litar på sin partner om man har svårt att lämna sitt barn med pappan så kan det ändå kännas svårt för vissa. Men jag tror det är viktigt att de två (pappa & barn)får låta sitt band sinsemellan växa starkare hela tiden. Jag som mamma har ju det naturligt, men för pappan så är det ju något som växer sig fram ju mer tiden går. (Förhoppningsvis)

Ja, det var lite tankar kring det... Kan nog skriva hur mycket som helst. Men jag ville bara dela med mig av vad min underbara barnmorska hade att säga. Jag tycker det är viktigt och det kändes bra att skriva ned detta för min egen skull. :) Det är viktigt att inte glömma bort sig själv och sin parrelation kort & gott! <3



Kommentarer
Postat av: anna

Jag tror det är jättebra att du/ni tänker och funderar kring varför ni gör si eller så. Det är ju så med allt, vad man än gör så gör man ju det av en anledning. Och bäst blir det ju om anledningen är genomtänkt så att säga. Finns ju ingen manual för vad som är rätt eller fel, då alla är så olika. Men man kan alltid sträva efter att göra det så bra som möjligt för individen det gäller. Du är så klok :)

Sen absolut att ni ska vårda alla olika relationer. det måste man alltid göra tror jag, vilka relationer det än gäller. På flera olika sätt :)



Svar: <3 ja, det är verkligen viktigt att vårda alla relationer som du säger. :) Att man inte tappar vännerna bara för att man skaffat barn. Så lova att hojta till om det blir dags för "akut-vårda-vänskap-hitta-på-nåt-jätteskoj" ;)
Sara

2012-09-17 @ 19:21:03
Postat av: Sara

Njut av att ha suportnät att kunna lämna till och försök att aldrig känna er skyldig för att ni/du inte är med henne dygnet runt. Saknad är också en viktig känsla och ingen tvivlar på att du och Henke Älskar Melissa över allt annat och bara vill hennes bästa.Go Mamma Sara =)

Svar: Jag blir ju nästan rörd av de fina orden. <3 Tack :)
Sara

2012-09-17 @ 21:12:13
Postat av: Karin

Helt sant, du är så klok! Håller med din kloka mamma Maud :) sånt där märks fort på förskolan, ifall föräldrarna inte är vana att "lämna bort" sina barn..! (tycker synd om dom barnen) Det är ju bara bra att barn får umgås med sina mor- och farföräldrar och föräldrarna får umgås själva ibland :) det betyder ju inte att man skiter i barnen heller! :)

Svar: Nä precis :)
Sara

Postat av: Emma

Ja visst är det viktigt att vårda sin relation för den kommer verkligen i andra hand nu när ens barn alltid är prio 1!! Sen tycker jag oxå det är viktigt att komma bort bara vi två fast jag känner inte själv de e aktuellt riktigt än (för oss alltså..) tycker hon är lite för liten än men uppemot 4-6 månader kan jag nog börja tänka mig att lämna henne lite:)
Var så duktig och åkte på hockey i lördags helt själv utan Amanda!! Hon fick vara hemma och ha pappa tid i nästan 4 timmar:) var faktiskt sjuuuukt befriande och precis som du skriver så litar man ju fullt på pappan (de e ju liksom pappan till barnet;)
Vi får styra ihop en mamma shoppar dag utan kidsen sen i höst:)

2012-09-17 @ 23:15:00
URL: http://ouzzo.blogg.se
Postat av: mamma

Mycket klokt skrivet.Håller med,Det är så bra för barnet att träffa andra.Jag kommer alltid att finnas för er familj.Det ger mig så mycket glädje och energi.

2012-09-18 @ 06:31:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback